Hollandse cultuur en museaInteressante en veel bezochte musea in Nederland

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Hilversum

In het mediapark in Hilversum staat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gevestigd, dit museum behoort tot de jongere musea in Nederland. Het museum is zeer veel omvattend en kan worden onderverdeeld in vijf categorieën, waarvan we twee categorieën zeer nadrukkelijk zullen uitlichten. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt gevormd door de volgende categorieën:

• Beeld en Geluid Archieven
  • Beeld en Geluid Educatie
  • Beeld en Geluid Experience
  • Beeld en Geluid Instituut
  • Beeld en Geluid Webshop

De categorieën educatie en experience zullen we in ons verhaal verder toelichten. De categorie Beeld en Geluid Instituut kan worden beschouwd als de organisatie van het geheel, hierin bevinden zich de personen die bijvoorbeeld de Beeld en Geluid Archieven hebben samengesteld. Het totale archief bestaat uit 700.000 film-, muziek-, radio- en televisiefragmenten, waarvan sommige beelden en geluiden kunnen worden uitgeleend aan professionals of aan privé-gebruikers. U kunt ook Cd’s en Lp’s aanschaffen via de Beeld en Geluid Webshop.

Beeld en Geluid Educatie en Experience

U kunt bij Beeld en Geluid Educatie en Beeld en Geluid Experience terecht op dinsdag tot en met zondag. Het museum is geopend vanaf 10.00 uur en sluit haar deuren om 17.30 uur, de gemiddelde bezoektijd bedraagt vier tot vijf uur. Beeld en Geluid Experience verschilt qua inhoud niet veel van Beeld en Geluid Educatie, want de activiteiten zijn hetzelfde, alleen wordt bij Educatie de aandacht meer gelegd op rondleidingen en workshops.

Het museum kent de zogenaamde ‘Experience tour’, deze tour bestaat uit een twaalftal attracties, welke ieder een eigen paviljoen hebben en samen de kern van het museum vormen. Ook worden soms exposities gehouden, maar deze zijn niet van permanente aard. In het verhaal, dat hieronder staat gegeven zullen een drietal attracties uit de Experience tour worden beschreven, zodat u een impressie krijgt van Experience.

Ben ik in beeld?

De attractie ‘Ben ik in beeld?’ is geheel gericht op de kijkers van televisieprogramma’s. In het verleden had de ‘normale’ mens geen ervaring met de camera, in de jaren vijftig waren regelmatig mensen te zien die stamelden naar de camera, omdat ze zich geen raad wisten met de situatie. Het merendeel van de mensen is nu mediabewust, en gaan als geroutineerde acteurs om met de camera.

Ben ik in beeld?, gaat ondermeer over programma’s als Big Brother of Expeditie Robinson, waarin de kijker centraal staat. De attractie laat de ontwikkelingen van deze reality-tv zien en is vooral gericht op intieme televisie, waar ook documentaires en talkshows onder vallen. Een fenomeen als You Tube wordt natuurlijk ook niet vergeten bij deze attractie. U kunt bij ‘Ben ik in Beeld?’ veel kijkplezier beleven, maar ook deel uit maken van de set van een programma als Big Brother.

POP studio

Wanneer u wilt ervaren, hoe het is om een popidool te zijn, dan moet u de POP studio zeker bezoeken. Het is natuurlijk mogelijk om te playbacken op een echt podium, maar ook een functie achter de schermen kan gespeeld worden, treed op als regisseur of bedien de belichting van het decor. Ook is het mogelijk als VJ te spelen van een groot muziekprogramma op televisie.

De POP studio staat geheel in het teken van de POP muziek op de Nederlandse televisie gedurende vele decennia. Het inwinnen van ‘nieuwe’ informatie over programma’s als Countdown, Muziektelevisie (MTV) en TopPop is geen enkel probleem. Oudere programma’s over muziek op televisie worden ook niet vergeten, zoals Doebiedoe en Van Oekels Discotheek, reportages van festivals zijn bijvoorbeeld ook te zien.

Studio Beng

Studio Beng is een leerzame attractie, die voornamelijk gericht is op het onderwijs. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid omschrijft de attractie als het kloppende hart van alle educatieve workshops. Deze attractie wordt gevormd door een multimedia ruimte, waarin Apple computers, digitale opnameapparatuur en een interactief schoolbord zijn gestationeerd. Ook hebt u vanuit deze ruimte toegang tot het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De leerlingen krijgen vanuit Studio Beng instructies, vervolgens kunnen zij zich verspreiden over het museum en kunnen hun opdracht, zoals een nieuwsitem filmen. In Studio Beng kunnen de leerlingen hun productie monteren, zodat een volwaardige uitzending wordt gecreëerd van alle opnames van de leerlingen. Studio Beng wordt ook gebruikt voor de workshop ‘TV-Taal’, deze reis is compleet geautomatiseerd en toont de taal van de televisie, zoals verschillende genres en symboliek. Wanneer Studio Beng niet wordt gebruikt door leerlingen, dan is deze voor het ‘gewone’ publiek vrij toegankelijk.

Eerdere exposities, InScène – Nederlandse televisieseries

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft meermaals per jaar exposities. In 2010 is bijvoorbeeld de expositie ‘InScène – Nederlandse televisieseries’ gehouden. Tijdens deze expositie heeft het publiek zelf kunnen meespelen in succesvolle Nederlandse televisieseries, zodat het geheim achter het succes van de serie achterhaald kon worden.

De hoofdrol spelen in een serie als Flikken Maastricht of deelnemen aan een scène uit een musical behoorde allemaal tot de mogelijkheden. De expositie was onderverdeeld in meerdere genres, zoals bloed en tranen, familie en relaties, feit en fictie, lachen en luchtig, spanning en sensatie, zang en dans, maar ook zeep en sop. In totaliteit is de expositie negen maanden aanwezig geweest in het museum, van 19 februari tot en met 31 oktober.