EN NL

Deltapark Neeltje Jans 

In de provincie Zeeland is Deltapark Neeltje Jans gevestigd. Dit is een waterpark dat gelegen is op een zandbak midden in de Oosterschelde. Het waterpark is geschikt voor jonge en oude mensen. Voor de jongeren zijn attracties aanwezig en voor de meer volwassen mensen zijn de exposities en Deltawerken meer geschikt. Je kunt in de zomermaanden van 10:00 uur tot 17:30 uur terecht in Deltapark Neeltje Jans.

Een groot aantal mensen vraagt zich misschien de herkomst van de naam 'Neeltje Jans' af. De Zeeuwse bevolking heeft twee verklaringen voor de naam. De naam Neeltje Jans is volgens sommigen afgeleid van het Griekse woord 'Nehalennia', dat 'Vrouwe van de Noordzee' betekent. Anderen beweren dat een schip in het verleden is gestrand op een zandplaat in de Oosterschelde, dit schip droeg de naam Neeltje Jans. De zandplaat waar het schip op is gestrand, is uiteindelijk vernoemd naar het schip.

Attracties Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans heeft meerdere attracties die specifiek gericht zijn op kinderen. Deze attracties zijn echter ook de moeite waard voor volwassenen. 

Zeehonden

Het Deltapark is gelegen op een zandplaat in de Oosterschelde, dus midden in de natuur. De mens maakt niet als enige gebruik van dit natuurgebied, want zeehonden vinden de zandplaten ook een uitermate plezierige plaats om te vertoeven. De zeehonden zijn onlosmakelijk verbonden met de Oosterschelde, doorom heeft Deltapark Neeltje Jans een attractie hierop toegesplitst.

Je kunt de zeehondenshow bezoeken, maar je kunt ook een dagarrangement nemen zodat jij en je kinderen een dag als trainer van de zeenhonden kunnen fungeren. Natuurlijk kun je de zeehonden ook vrij in de natuur bezichtigen. De huidige zeehondenpopulatie ligt op 150 stuks, dit is toch enigszins opmerkelijk aangezien zij halverwege de twintigste eeuw waren verjaagd door de jacht en watervervuiling en in een later stadium door de Deltawerken. Tegenwoordig is deze diersoort weer volop te bewonderen op de zandplaten die in de Oosterschelde liggen.

Van een 3D film tot een waterspeelplaats

Niet alle attracties staan in direct verband met het natuurgebied de Oosterschelde. Binnen het waterpark zijn een aantal attracties gebouwd die situaties uit de natuur simuleren, zoals een 3D film of de attractie Moby Dick. Wanneer je de 3D film bezoekt, ervaar je middels een 3D bril de levensechte wereld die zich afspeelt onder water. De getoonde beelden zijn fragmenten uit de film Waterworld.

Moby Dick is een attractie waarbij je moet gaan zitten in een nagebouwd schip. Dit schip schommelt vervolgens met steeds grotere snelheden heen en weer. De Orkaanmachine is een totaal andere attractie. Bij deze attractie word je in een cabine geplaatst. In de cabine wordt lucht geblazen, deze lucht staat gelijk aan windkracht twaalf. Hierdoor ervaar je de kracht van een echte orkaan. Een iets minder heftige attractie is de Waterspeelplaats. Jouw kinderen kunnen bij deze attractie rustig spelen met water. Ze kunnen beekjes verleggen, sluizen bedienen of een waterval maken, maar ook water wegpompen met een trendmolen of door aan een ouderwetse vijzel te draaien.

Attracties met dieren en een rondvaart

Deltapark Neeltje Jans heeft ook nog een aantal attracties tot haar beschikking die gericht zijn op dieren. Aquapolis is zeker de moeite waard om te bezoeken; het grootste zeeaquarium van Zeeland verschaft je interactieve presentaties. De ongekende onderwater rijkdom van de Oosterschelde wordt tentoongesteld. Je kunt onder andere genieten van de krabben en kreeften of van de kleurige zeeanemonen en talrijke vissen.

Een andere attractie waarin veel dieren centraal staan is de zeeleeuwenshow. De hoofdrolspelers van de show zijn drie zeeleeuwen welke de meest vreemde capriolen uithalen. Deltapark Neeltje Jans betitelt de zeeleeuwen als de leukste en grappigste dieren van het waterpark. Ook kun je op aanvraag met deze dieren zwemmen. Je kunt ook dieren spotten door mee te gaan met de rondvaart die meerdere malen per dag uitvaart. Bruinvissen en zeehonden behoren naast de prachtige natuur zeker tot de bezienswaardigheden tijdens deze trip.

Exposities

In totaliteit heeft Deltapark Neeltje Jans een vijftal interessante exposities. De exposities zijn grotendeels gericht op de iets oudere mens, maar ook niet vervelend voor kinderen. 

Delta expo

De naam van deze expositie doet al vermoeden wat de inhoud van de expositie zal zijn. Deze expositie laat Nederland zien gedurende haar gevecht met de zee in de afgelopen 2000 jaar. De Deltawerken is een gevolg van het jarenlange gevecht met het woeste water, dit bouwwerk staat dan ook centraal bij deze expositie.

Expo ramp 1953

Iedere Nederlander heeft weleens gehoord van de watersnoodramp in het jaar 1953. De expositie over de ramp in 1953 is een bijzondere verzameling van beeld- en geluidsfragmenten van ooggetuigen die de schokkende gebeurtenissen hebben moeten meemaken. De expositie toont het menselijke relaas en is geen technisch overzicht. De beeld- en geluidsfragmenten laten gesprekken zien van familieleden, politici, redders en natuurlijk slachtoffers.

Max de Mammoet

Het natuurgebied de Oosterschelde is een bron van fossielen van oerdieren. De fossielen zijn door mosselvissers en tijdens de bouw van de Deltawerken opgegraven. Hierbij behoorde ook het fossiel van een mammoet, welke Max is genoemd. De expositie 'Max de Mammoet' geeft informatie over het oerdier dat 3,25 meter hoog is en een lengte heeft van 5,25 meter. Daarnaast wordt getoond hoe Nederland eruit heeft gezien 30.000 tot 50.000 jaar geleden.

Mosselexpositie

De Mosselexpositie laat één van de belangrijkste exportproducten van Zeeland zien. Deze expositie is zeer kleurrijk en interactief opgezet. Je kunt op de expositie informatie vinden over het gebruik van mosselen in verschillende industrieën, zoals de beautyindustrie en de geneeskunde. De expositie bevat ook informatie over de mossel als lekkernij en natuurlijk wordt meer verteld over het milieu van de mossel.

Walviswereld

Walviswereld bevindt zich in het walvispaviljoen in Deltapark Neeltje Jans. De kern van de expositie wordt gevormd door een skelet van een walvis van maar liefst 22 meter. Niet alleen is een skelet te bewonderen, maar ook een bijna echte walvisbaby en meerdere dolfijnen. Het paviljoen is op zich al het bezichtigen waard, want het ruim 100 meter lange gebouw heeft door haar vloeiende architectuur al meerdere toonaangevende prijzen gewonnen.

Deltawerken

Een bouwwerk dat door Deltapark Neeltje Jans ook zeker niet onderbelicht wordt gelaten is de Deltawerken. In 1953 vond de watersnoodramp plaats, hiervoor bestonden echter al ideeën over het afsluiten van zeearmen. De watersnoodramp heeft alles in een stroomvernelling gebracht en dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het Deltaplan van 1955 en de Deltawet van 1957.
Deltapark Neeltje Jans heeft het onderwerp 'Deltawerken' onderverdeeld in drie delen, namelijk de film 'Deltafinale' waarin beelden van de watersnoodramp van 1953 worden getoond in combinatie met beelden van de bouw van de stormvloedkring. Het tweede deel wordt gevormd door de stormvloedkring welke bezichtigd kan worden en met haar deuren van 45 meter breed een echte trekpleister is. Het derde deel bestaat uit droge informatie over het Deltaplan en is een opsomming van feiten. In het Deltaplan staat bijvoorbeeld beschreven dat een overstroming iedere 80 jaar zal plaatsvinden als geen stormvloedkring wordt gebouwd. Het Deltaplan is niet alleen gericht op de strijd met het water, maar geeft bijvoorbeeld ook prioriteiten aan het verbeteren van de zoetwaterhuishouding.

Terug naar Nederland museumland