EN NL

Havenmuseum 

Het Havenmuseum in Rotterdam kan omschreven worden als een werkend museum. Een bezoek aan dit museum is een hele beleving voor zowel jong als oud. De uitgebreide collectie van het Havenmuseum geeft een beeld van de Rotterdamse haven, zoals deze was tussen 1850 en 1970. het museum laat vroegere tijden herleven met bedrijfsvaartuigen, scheepsmotoren en stoommachines welke allemaal opgeknapt zijn.

Je kunt het Havenmuseum vinden aan de kade van de Leuvehaven, hier staat het Verolme paviljoen gevestigd. Dit glazen paviljoen fungeert sinds 2009 als hoofdingang voor het Rotterdamse Havenmuseum. De kade van de Leuvehaven herbergt niet alleen het Verolme paviljoen, maar ook een groot aantal schepen en oude kranen die gebruikt werken bij het laden en lossen van goederen. Het Havenmuseum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Verolme paviljoen en werkplaats

Het vernieuwde Verolme paviljoen is in februari 2009 in gebruik genomen. Het glazen en dus transparante bouwwerk is niet alleen bestemd als hoofdingang. De presentatie 'Haven in beeld' wordt onder meer vertoond in het paviljoen. Deze presentatie bestaat uit 200 films welke met grote zorg zijn geselecteerd. Zij verschaffen een beeld van de activiteiten in de Rotterdamse haven in het zeer verre verleden, maar ook in het meer recentere verleden.

De entree van het Havenmuseum in Rotterdam is gratis en het verbouwde Verolme paviljoen kan dienen als ontvangstruimte, maar ook als expositieruimte. Je kunt ook voor zakelijke vergaderingen één van de vele ruimtes huren van het paviljoen. In de nabije omgeving van het paviljoen ligt de werkplaats waar demonstraties en presentaties worden gegeven over oude ambachten en de hectiek die zich nu nog afspeelt rondom de Rotterdamse haven.

Scheepshelling Koningspoort

Het Havenmuseum is het grootste cultuurhistorische museum van Nederland. Het museum heeft meerdere facetten, zoals de collectie nog werkende authentieke havenwerktuigen, motoren en natuurlijk schepen. Deze collectie toont de geschiedenis van de Rotterdamse haven tussen 1850 en 1970. Het bestaan van het Rotterdamse Havenmuseum is aan één kant opmerkelijk te noemen, aangezien de Rotterdamse haven na een stormachtige ontwikkeling uit het stadsbeeld was verdwenen. De oprichting van het Havenmuseum heeft het oorspronkelijke stadsbeeld weer hersteld.

Een klein aantal mensen is nog in het bezit van historische bedrijfsvaartuigen. Het Rotterdamse Havenmuseum biedt de veelal particuliere eigenaren de mogelijkheid hun kostbare bezitting te restaureren door gebruik te maken van één van de ligplaatsen. Historische havens als Delfshaven, Haringvliet, de Oude haven en de Wijnhaven worden als ligplaats gebruikt. Deze historische havens zijn voor bezoekers een interessant schouwspel.

Scheepshelling Koningspoort is gelegen bij de Oude haven in het hart van Rotterdam. De scheepshelling heeft een dwarshelling met een lengte van 38 meter en is in 1983 in gebruik genomen. Een groot aantal eigenaren van historische bedrijfsvaartuigen laten op deze doe-het-zelf werf hun eigendom restaureren. De scheepshelling is gebouwd in de stijl van de twintigste eeuw en heeft de beschikking over meerdere gereedschappen. Daarnaast geven professionals passende adviezen en zij helpen ook bij het restaureren van de oude historische bedrijfsvaartuigen.

Rondleidingen en vaartochten

Je kunt het Havenmuseum natuurlijk zelfstandig bezoeken en afstropen, maar een rondleiding laat je meer horen, zien en ervaren. Het Rotterdamse Havenmuseum biedt een groot scala aan alternatieven voor bezoeken met meerdere personen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een verzorgde rondleiding door een medewerker van het museum. De één uur durende wandeling voert je langs exposities, loodsen, schepen en werkplaatsen. Overigens moet de minimale grootte van de groep 8 personen bedragen, de maximale grootte van de groep is vastgesteld op 50 personen. Het is altijd vereist te reserveren en de kosten per persoon bedragen €6,00.

Naast rondleidingen worden ook vaartochten aangeboden. Het Havenmuseum heeft de beschikking over een viertal slepers, namelijk Dockyard 4, Dockyard 5, Volharding 1 en de riviersleper Pieter Boele. De bemanning van de slepers kunnen aan jou alles vertellen over de slepers, terwijl zij door de Rotterdamse haven varen. De vaartochten vinden op zondagen in de maanden juli en augustus plaats en kosten per persoon €6,00 (volwassenen) of €3,00 (kinderen t/m 12 jaar). Je moet voor een vaartocht altijd reserveren.

Terug naar Nederland museumland