Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is al ruim driekwart eeuw actief, zij wil een voorbeeld vormen voor alle natuur historische musea. Ondanks dat het museum gelegen is in een stedelijk gebied, richt het zich op de natuur in de meest verregaande zin van het woord. De beleidsmakers omschrijven het museum als een verzameling van activiteiten, collecties, onderzoeken en tentoonstellingen. Het hoofddoel daarbij is het verschaffen van informatie over het leefmilieu, de levenswetenschap en de natuur aan de buitenwereld.
De promotie van de biowetenschappen staat voor het Natuurhistorisch Museum in het vaandel, zij willen echter ook de verantwoorde wetenschappen bevorderen en dan richten zij zich speciaal op de communicatie. Het museum slaat bij de bevolking nog steeds aan, want in 2010 trok men ruim 40.000 bezoekers. Je kunt tussen 10:00 uur en 17:00 uur terecht op dinsdag tot en met zaterdag bij het museum. Op zondagen kun je vanaf 11:00 uur binnentreden. De kosten van een kaartje voor volwassenen bedraagt €5,00 en voor kinderen t/m 15 jaar en ouderen is dat de helft.
Een zolder van een meisjesschool aan de Schiedamssesingel in Rotterdam was in 1927 het begin van het Natuurhistorisch Museun. De collectie bestond destijds uit enkele fossielen, insecten, schelpen, vogels, zoogdieren en andere naturalia. Na een bewogen geschiedenis met meerdere verhuizingen, is het museum in 1987 ingetrokken in Villa Dijkzigt.
Villa Dijkzigt is een rijksmonument uit 1852 en in eerste instantie werd het gebruikt als buitenhuis door de familie Van Hoboken. Het buitenhuis is ontworpen en gebouwd door J.F. Metzelaar en staat gevestigd op het 'Land van Hoboken'. In 1924 is het laatste lid van de familie Hoboken gestorven, de gemeente Rotterdam heeft het buitenhuis toen opgekocht. Aanvankelijk wilde de gemeente Rotterdam het land rondom het bouwwerk groen houden middels het museumpark.
De Volksuniversiteit van Rotterdam heeft korte tijd na de overname door de gemeente Rotterdam het buitenhuis betrokken. De universiteit heeft in de loop der jaren een filmzaal gebouwd, hiervoor verloor het buitenhuis grotendeels haar oorspronkelijke charme. In 1984 is de Volksuniversiteit van Rotterdam failliet verklaard, maar het leed was toen al geschied, want een groot deel van de details van het bouwwerk waren al verloren gegaan.
Villa Dijkzigt is in 1988 gaan fungeren als Natuurhistorisch Museum, nadat het bouwwerk eerst is gerestaureerd gedurende meer dan één jaar. In eerste instantie werd de collectie van het museum opgeslagen in de filmzaal, maar dit bleek niet ideaal te zijn. Uiteindelijk is besloten een tweede verdieping te stationeren op het buitenhuis, deze heeft de functie van depot gekregen. De filmzaal is in 1992 gesloopt en in 1995 is het paviljoen in gebruik genomen, omdat ruimtegebrek nog steeds bestond.
Terug naar Nederland museumland