EN NL

Hollandse grootheden

Nederland is door meerdere kunstenaars gekenmerkt als kunst- en cultuur land. Sommige musea bevatten een groot deel van de collectie of worden zelfs vernoemd naar de kunstenaars. Zo hebben ze allemaal hun eigen verhaal of creativiteit bijgedragen aan de cultuur en kunst van het het land.

Er zijn een aantal namen die tot op de dag van nu nog steeds een grote impact hebben achter gelaten op het land, de cultuur en de kunst ervan. Veel van deze namen zul je dan ook waarschijnlijk herkennen.

M.C. Escher
Geboren op 17 Juni 1898

Deze kunstenaar is bekend om zijn kunstwerken waarin hij gebruik maakte van wiskundige principes. Zijn werk is dan ook vaak te herkennen aan constructies die in de werkelijkheid onmogelijk zijn, en patronen die in elkaar overlopen. Enkele voorbeelden zijn dan ook de houtsnede-afdruk Lucht en water I waarbij vissen overgaan in vogels door middel van licht en schaduw, en de optische illusie Penrose-trap genaamd Klimmen en dalen wat in de realiteit onmogelijk zou zijn.

Te bezichtigen in: Escher in Het Paleis (Den Haag)

Piet Mondriaan
Geboren op 7 Maart 1872

Mondriaan was een kunstschilder en kunsttheoreticus die in Nederland maar ook in het buitenland heeft gewoond en gewerkt. Hij is bekend geworden als pionier met zijn laatste werken die richting de abstracte en non-figuratieve kunst ging. De meest bekende kunstwerken zijn zijn composities waarbij hij alleen gebruik maakt van de kleuren zwart, rood, blauw en geel. De composities zijn kenmerkend aan de grote vierkante gekleurde of witte vlakken omringd door een zwarte lijn.

Te bezichtigen in: Villa Mondriaan (Winterswijk) en Gemeentehuis Den Haag

Vincent van Gogh
Geboren op 30 Maart 1853

Met zijn post-impressionistische kunststroming had Van Gogh invloed op vele andere aspecten van de 20e eeuws kunst. Hij wordt vandaag de dag gezien als een van de grootste schilder van de 19e eeuw. Een van zijn bekendste werken is de sterrennacht die herkenbaar is een de blauwe donkere kleur en de krullen geschilderde lucht.

Te bezichtigen in: Van Gogh museum (Amsterdam)

Johannes Vermeer
Geboren op 31 Oktober 1632

De kunstwerken van Vermeer zijn te herkennen aan de tijdloze, ingetogen momenten die hij graag vast legde. Zijn schilderingen waren zeer realistisch en bij zijn schilderingen maakte hij vaak gebruik van een object op de voorgrond dat de diepte doet benadrukken. Wellicht wel het meest bekende werk van Vermeer is het meisje met de parel.

Te bezichtigen in: Rijksmuseum (Amsterdam)

Rembrandt van Rijn
Geboren op 15 Juli 1606

Rembrandt van Rijn was een kunstschilder, tekenaar en etser. Hij behoort met zijn kunstwerken vol contrast en dramatiek bij de grootse schilders en etsers in de Europese kunst. Het meest bekende kunstwerk van Rembrandt en een van de beroemdste schilderijen ter wereld is De Nachtwacht. Het kunstwerk was onderdeel van een project die uiteindelijk terecht zou komen in een feestzaal voor de plaatselijke schutterij.

Te bezichtigen in: Rijksmuseum (Amsterdam)

Anne frank
Ook al valt deze beroemdheid niet binnen de selectie Hollandse grootheden, heeft ze wel een grote naam in Nederland en daardoor ook buiten Nederland gekregen. Anne Frank was een Joods meisje afkomstig uit Duitsland tijdens de Tweede wereldoorlog. Haar familie vluchtte naar Nederland om vervolging door de nazi's te voorkomen. In Nederland hebben Anne en haar familie geschuild in het achterhuis waar ze, tijdens het onderduiken, haar beroemde boek Het Achterhuis heeft geschreven.

Het museum in Amsterdam is een reconstructie van het huis waar Anne Frank in geschuild heeft tijdens de Tweede wereldoorlog. Dit museum wordt jaarlijks bezocht door ruim 1,2 miljoen bezoekers waaronder ook veel buitenlanders. Deze gebeurtenis behoort ook tot de geschiedenis en cultuur van Nederland.