EN NL

Kindermusea

Het bezoeken van een musea is niet alleen voor het invullen van de dag. Bezoekers leren veel door het kijken naar kunst, het lezen van de geschiedenis, maar ook door te doen en te ontdekken. Zo zijn er in Nederland genoeg musea die zich speciaal richten op de educatie van jonge kinderen. Deze musea hebben vaak een lerend aspect gecombineerd met het plezier van het zelf doen en aanraken, iets wat bijvoorbeeld in een rijksmuseum niet aan bod komt.

Om een beeld te geven van Nederlandse kindermusea hebben wij een kleine selectie gemaakt van onze favorieten. Een leuk en leerzaam uitstapje samen met de kids!

NEMO science museum

Dit museum staat in de top 10 meest bezochte musea in Nederland en behoort zeker ook in het rijtje van leukste kindermusea. Kinderen krijgen in dit museum de vrijheid om dingen aan te raken, te experimenteren uit te proberen en nog veel meer. De tentoongestelde stukken en activiteiten staan in het thema van natuurkunde, biologie, scheikunde en gedragswetenschappen. Het museum is niet alleen leerzaam voor jongeren maar ook ouderen kunnen hier nog het een en ander leren.

Discovery Center Continium

Dit provinciaal museum in Kerkrade is gewijd aan ontwikkelingen in het verleden, heden en toekomst van wetenschap en techniek. Bezoekers van dit museum kunnen zelf wetenschap en techniek ontdekken en proberen. Het museum bestaat uit verschillende thema's waaronder het oude steenkolenmijn en aardwerk maar ook thema's gericht op de toekomst zoals nanotechnologie en duurzaamheid. In het science center kunnen bezoekers zelf aan de slag met experimenten. Het Continium maakt deel uit van een drietal bij elkaar liggende musea waaronder het Cube design en het Columbus museum.

Naturalis Biodiversity Center

Dit in Leiden gelegen museum is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Het is een samenkomst van het Zoologisch museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en het Natuurhistorisch museum Naturalis. Het museum bevat de grootste collectie aan natuurhistorische werken met maar liefst meer dan 42 miljoen objecten en behoort daarmee tot de top 5 van de wereld. In het museum zijn vele verschillende soorten organismen die op aarde hebben geleefd te zien inclusief de evolutie.

Corpus

In het Corpus museum staat 'de reis door het menselijk lichaam' centraal. Als bezoeker doorloop je het menselijke lichaam en kom je meer te weten over de werking van organen en hoe het lichaam precies in elkaar zit. Door middel van een audio headset krijg je uitleg over waar je je precies bevind en wat voor functie dit in je lichaam heeft. Na de tocht door het lichaam is er ook een interactief deel waar je door middel van zelf proberen meer te leren krijgt over het lichaam. Een zeer educatieve attractie voor jong en oud!

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam is een prima kennismaking voor een kind met andere culturen. Al van jongs af aan leren ze hier over andere culturen in Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Door middel van oude maar ook moderne objecten, videobeelden en geluidsfragmenten wordt er een beeld geschetst van tradities en de geschiedenis van verschillende culturen.

Zo zijn en nog vele andere musea in Nederland die perfect zijn voor een dagje op stap met kinderen. Bekijk het grote aanbod en kies welk museum jij binnenkort wilt bezoeken!