Het Nederland Openluchtmuseum is een verzameling van authentieke gebouwen en voorwerpen, maar ook van waargebeurde verhalen. In het museum wordt de geschiedenis van Nederland verteld, over de afgelopen twee eeuwen. Het museum is gelegen aan de rand van de stad Arnhem, waar ook natuurgebied 'de Hoge Veluwe' haar intreden al lange tijd geleden heeft gedaan.
Wanneer je bent geïnteresseerd in authentieke boerderijen, boerenerven of huizen, dan heb je een dag vol plezier in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarnaast is een authentiek boerencafé in het museum aanwezig, maar je kunt ook artikelen kopen in één van de winkeltjes. Het decor van het museum wordt aangevuld door mensen die zich voordoen als bewoners van Nederland, maar dan wel van twee eeuwen geleden. De 'nog' rijdende authentieke trams en de remise maken het Nederlands Openluchtmuseum compleet.
Je kunt van 1 april tot en met 30 oktober terecht in het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum is geopend vanaf 10:00 uur 's ochtends en sluit haar deuren om 17:00 uur in de middag.
Het Nederlands Openluchtmuseum is een zeer uitgestrekt museum, als bezoeker kun je de gehele dag rondlopen zonder verveeld te raken. In het museum staan tientallen gebouwen welke zijn opgesplitst in categorieën. Iedere categorie staat voor een bepaalde regio in Nederland, per regio zijn een aantal gebouwen geselecteerd, deze gebouwen zijn kenmerkend voor die bepaalde regio. Het museum bestaat uit replica's van echte gebouwen in Nederland. In totaliteit kunnen 15 categorieën worden geselecteerd:
Je treft in het Nederlands Openluchtmuseum ook enkele collecties en tentoonstellingen aan. De collecties bestaan voor het grootste gedeelte uit foto's, kleding, schilderijen en enkele oude stukken meubilair zoals kasten en tafels. Naast de collecties worden sinds een aantal jaren ook tentoonstellingen gehouden, zoals: Gemene planten, Gesloten wegens bewoning, HollandRama, Kleur bekennen en de tentoonstelling 'Wat mag het zijn'.
De collectie 'Sint-Nicolaas' wordt gevormd door een groot aantal foto's en prenten. Het verhaal rond Sint-Nicolaas is nog altijd niet bewezen. Hij zou geboren zijn in Turkije in 270 na Christus, hier vertolkte hij de functie van bisschop van Myra. De vieringen rond de heilige Sint-Nicolaas bestaan al sinds de middeleeuwen waarin hij in toneelstukken verscheen op Frnase kloosterscholen.
In de periode tussen 1750 en 1850 werd Sint-Nicolaas een feest van opvoeders. Sint-Nicolaas beloonde kinderen als zij hard hadden gewerkt op school, de moralistische toon was in deze periode duidelijk te bespeuren. Na 1850 is het feest rond Sint-Nicolaas veranderd, de heilige kreeg namelijk knechten tot zijn beschikking. De laatste tweehonderd jaar heeft het feest zich ontwikkeld tot haar huidige vorm.
De ingang van het museum wordt gesierd door een vreemd ogend eivormig gebouw, dit gebouw omhult de tentoonstelling HollandRama. Deze tentoonstelling laat je kennismaken met 'de Hollander', zoals deze vroeger leefde, maar ook zoals deze tegenwoordig leeft. Een moderne tijdscapsule in combinatie met een innovatief panorama vormen de tentoonstelling.
Je beleeft een wonderbaarlijke reis welke kriskas loopt door het Nederland van vroeger en nu. Tijdens de reis bevind je je in de capsule die samen met zes panoramische vertellingen verschillende landschappen en stadsgezichten laat ontrollen. Jouw zitplaats bij de tentoonstelling is voortdurend in beweging en samen met geluid- en lichteffecten maakt dit van HollandRama een onvergetelijke tentoonstelling.
In 1918 is het Nederlands Openluchtmuseum geopend, voorheen behoorde het gebied tot landgoed 'De Waterberg'. Het landschap van het museum is tamelijk speciaal, natuurlijk zijn boerderijen aanwezig, maar ook de natuur laat zich niet onbetuigd met beuken- en dennenbossen, heuvelachtig terrein en opmerkelijke hoekjes. Na de opening heeft het museum enkele ingrepen gedaan, voorbeelden hiervan zijn de kruidentuin en de kwekerij, het overgrote merendeel van het landschap is echter onaangetast gebleven.
Het museum bestaat voor een groot deel uit natuur, hiertoe behoren ook dieren. Een dag in het Nederlands Openluchtmuseum laat dieren zien die op de meest uiteenlopende plekken leven. Het doel van het museum is een beeld te geven van de zeldzame dierenrassen in Nederland. In de verschillende stallen kun je zeldzame koeienrassen tegenkomen of oer-Hollandse kippen en konijnen. Ook zijn vele vogels te spotten zoals buizerds, bonte spechten en winterkoninkjes. De kruidentuin is vooral aantrekkelijk voor insecten, op de meeste dagen zijn hier meer dan 30 soorten te bespeuren.
Terug naar Nederland museumland