EN NL

Rijksmuseum - Muiderslot

In de provincie Noord-Holland staat kasteel Muiderslot, dit kasteel is ingericht als Rijksmuseum en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het museum heeft haar bekendheid te danken aan één van de bewoners, namelijk P.C. Hooft, deze dichter en schrijver heeft het kasteel bewoond gedurende de zeventiende eeuw, ook wel de gouden eeuw genoemd.

Het kasteel Muiderslot is gebouwd in 1285 na Christus in opdracht van Graaf Floris V. Tegenwoordig kun je in het kasteel dagelijks terecht. Op maandag tot en met vrijdag is Rijksmuseum Muiderslot geopend van 10:00 uur 's ochtends tot 17:00 uur 's middags. In de weekenden en op feestdagen kun je het kasteel vanaf 12:00 uur betreden tot 18:00 uur. Een volwassen persoon betaalt €12,00 bij de ingang, kinderen tussen vier en elf jaar betalen €7,00.

De geschiedenis van het museum

Het Rijksmuseum Muiderslot is een middeleeuws kasteel dat tot de best bewaarde kastelen van Nederland mag worden gerekend. Een kenmerkende eigenschap zijn de 48 schietgaten waarover het kasteel beschikt. De controle op de omgeving rondom het kasteel was door toedoen van deze schietgaten bijzonder goed. Iedere verdachte beweging werd ogenblik opgemerkt en nauwlettend gevolgd.

De eerste bewoner en tevns bedenker van het kasteel was Graaf Floris V in 1285, die het bouwwerk liet bouwen na bezit genomen te hebben van het gebied rond Muiden. In het jaar 1296 werd hij echter ontvoerd door zijn eigen edelen en vastgezet in het slot. Het verblijf in de kerkers van het kasteel duurde niet langer dan vier dagen, want Graaf Floris V is met behulp van zijn naasten ontsnapt. Uiteindelijk is hij kort na de ontsnapping vermoord tijdens een treffen op de Muiderberg.

De bekendste bewoner van het kasteel is P.C. Hooft die zijn intreden in het kasteel heeft gedaan in het jaar 1609. P.C. Hooft was de zoon van de toenmalige burgemeester van Amsterdam en was gewend aan vele contacten in zijn nabije omgeving. Het leven op kasteel Muiderslot was echter eenzaam, gedurende 38 jaar heeft hij vele brieven, gedichten, sonnetten en toneelspelen geproduceerd en verdiepte hij zich ook nog in geschiedenis en staatskunde.

In de loop der jaren is P.C. Hooft getrouwd met Heleonora Hellemans, dit was zijn tweede vrouw. Zij heeft gezorgd voor een verandering in het tot dan toe eenzame leven van P.C. Hooft. Een groot aantal literaire vrienden bezochten destijds het kasteel, dit heeft in de negentiende eeuw geleid tot de oprichting van de Muiderkring. Deze kring was enkel denkbeeldig en bestond uit geleerden, kunstenaars en letterkundigen.

Routes in het Muiderslot

Je kunt in het Rijksmuseum Muiderslot drie routes volgen, namelijk de Ridderroute, de Torenroute en de Gidsroute. Alle drie de routes hebben hun specifieke eigenschappen. Wij lichten hieronder elke route apart nader toe.

De Ridderroute

De Ridderroute is gericht op het leven en wonen op een kasteel in de middeleeuwen. Tijdens de route kom je meer te weten over Graaf Floris V, zoals via de Floriskamer. Deze kamer kun je bereiken door naar de nok in de Westertoren te klimmen welke 83 treden hoog is. Vanuit de Westertoren heb je een idyllisch uitzicht over het IJmeer en over de stad Amsterdam en het eiland Pampus.

In de Kemenade kunnen de iets jongere bezoekers zich verkleden als jonkvrouw of schildknaap, zodat een foto gemaakt kan worden voor het fotoalbum. Ook kunnen zij achter een vijtijde-eeuw kostuum gaan staan, zodat zij lijken als echte ridders. In de wapenzaal zijn ondermeer harnassen, hellebaarden en andere wapens, zoals zwaarden, te vinden. Daarnaast is te bewonderen hoe een maliënkolder wordt gemaakt of hoe zwaar een zwaard weegt. Je kunt misschien ook deelnemen aan het spannende toernooispel of in de jachtkamer tot ridder worden geslagen.

De Torenroute

Een tweede route is de Torenroute welke totaal is gericht op de verdediging en de vijanden van het kasteel. De Torenroute bestaat uit meerdere activiteiten, deze activiteiten kom je als bezoeker stapsgewijs tegen tijdens de route. De eerste activiteit bevindt zich in de Slotkapel, hier wordt een film vertoond van het Muiderslot. Na het bekijken van de film kan een bezoek gebracht worden aan de werkkamer van de al meermaals genoemde P.C. Hooft.

De derde activiteit is het Mezekauwenspel, ofwel het gooien van stenen door de opening boven de brug naar de naderende vijand. Al de kennis en vaardigheden die tijdens de Torenroute zijn opgedaan kunnen bij de laatste activiteit van pas komen. Het Slag-om-het-Slotspel draait om kennis en vaardigheden en vormt de afsluitende en tevens spannendste activiteit van de route.

De Gidsroute

Bij de andere routes ben je niet gebonden aan een gids, in tegenstelling tot de Gidsroute. De gids laat aan jou het kasteel zien vanuit de ogen van P.C. Hooft, de meest bekende bewoner in het verleden van kasteel Muiderslot. Op de route kom je langs de Bisschoppenkamer, de Slotkeuken en de Ridderzaal en je eindigt in de Prinsenkamer.

De Gidsroute neemt in totaliteit 30 minuten in beslag, in deze tijd wordt door de gids verteld over de cultuur, gewoonten en gebruiken in de zeventiende eeuw. Je zult diverse gezegden en spreekwoorden uit de gouden eeuw te horen krijgen. Overigens is de Gidsroute geschikt voor personene vanaf zes jaar. Deze route is met entreeprijs inbegrepen.

Overige activiteiten

Naast de verschillende routes kun je ook nog andere activiteiten doen in het museum. Een opsomming van deze activiteiten staat hieronder gegeven, inclusief korte toelichting.

 

 • Bastion en Valkenier
  Informatie en verhalen over de valkenjacht, soms is ook een valkenier aanwezig met echte valken. Dit is meestal in het zomerseizoen.
 • Museumshop
  In de shop kunnen artikelen worden gekocht die verband houden met kasteel Muiderslot, zoals ridderpakken of servies.
 • Taveerne
  De taveerne kan dienen als terras waar je kunt genieten van een broodje of een drankje.
 • Tuinen
  De tuinen zijn gelegen bij het kasteel en zijn naast dat zij zeer sierlijk ogen, ook geschikt voor het kweken van gewassen. De tuinen kunnen worden gezien als een extra route.
Terug naar Nederland museumland