EN NL

Stedenlijkmuseum Roermond

Cuypershuis

Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en legt linken tussen architectuur en hedendaagse interieurvormgeving.

Het Cuypershuis is een uniek complex in Nederland, want eigen woningen van architecten komen in die periode niet voor. Ook maakt het gebouw deel uit van de collectie, want het is een visitekaartje van Cuypers' visie op wonen en werken. Waar anders in Nederland kun je in een museum het werk van een architect bewonderen, die het ook heeft gebouwd en bewoond?

Het Cuypershuis is gebouwd in het jaar 1853 en was van oorsprong de vestiging van de firma Cuypers & Stolzenberg. Dit was een bedrijf dat naast neogotische gebouwen ook ateliers ontwierp. Het bedrijf zette zich voornamelijk in voor beeldhouwwerken, kerkelijke schilderkunst, meubelen en glas-in-loodramen. Uiteindelijk is het gebouw opgebloeid naar een Rooms-Katholieke parochies aan kerkelijke gebouwen.

Collectie

De collecties Historiehuis, Cuypershuis en Beeldende kunst maken deel uit van collectie van de Gemeente Roermond. Cuypershuis bevat veelal objecten die van ateliers af komen, een zeer zeldzame puncteermachine is een van de objecten. Daarnaast vind je daar verschillende oude maquettes, diverse gereedschappen, vormen en beelden en ontwerptekeningen. Naast deze objecten zijn er ook nog meubelstukken in het museum die voorheen in de woning van Stolzenberg en Cuypers. Naast dat er objecten uit de woning van Cuypers intact zijn gebleven, is er ook nog een deel van de bedrijfsruimte intact gebleven. Deze ruimtes waren voorheen de droogloods en de tekenzaal. Deze ruimtes zijn nu ingericht met voorwerpen uit de voormalige ateliers. 

De gehele collectie dat van Pierre Cuypers in het museum staat en de daarbij horende kunstenaars, wordt belicht door middel van documentatiemateriaal. 

Terug naar Nederland museumland