EN NL

Nederland is een land vol historie, oude meesters en kunstenaars die vandaag de dag nog druk worden bezocht in een groot museum vol met de bekendste stukken. Door de jaren heen zijn er ook steeds meer musea speciaal voor wetenschappen gecreëerd die de bezoekers een stukje kennis en educatie mee geeft. Al deze musea op Hollandse bodem worden druk bezocht door ons eigen inwoners van het land maar ook toeristen. Hierbij hebben de toeristen wel een voorkeur naar de kunst en historische musea die wij in ons bezit hebben.

Omdat Nederland onwijs veel musea telt is hieronder een lijst weergegeven met een top 10 musea in Nederland. Deze top 10 is samengesteld aan de hand van de meest bezochte musea in Nederland beginnend met het meest bezochte museum van het land.

1. Rijksmuseum

Dit in 2013 gerenoveerde museum trekt het meest aantal bezoekers van het land. Maar liefst 2.2 miljoen bezoekers waaronder inwoners van Nederland maar ook vooral veel toeristen bezochten dit rijksmuseum in Amsterdam in 2018. Het museum hangt vol met werken van 17-eeuwse Nederlandse meesters zoals onder andere Rembrandt, Hals en Vermeer. Naast deze populaire werken hangen er ook nog collecties van Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters. Het bekendste werk in heel het museum, die in een aparte zaal hangt, is de Nachtwacht van Rembrandt.

2. Van Gogh museum

Het tweede meest bezochte museum in Nederland is het Van Gogh museum met maar liefst 2.1 miljoen bezoekers in 2018. Het museum is, zoals de naam al doet vermelden, volledig gewijd aan de kunstwerken van Vincent van Gogh. Nadat de collectie lang in de familie is gebleven hebben zij deze overgedragen aan de Staat der Nederlanden onder de voorwaarde dat de collectie in een Van Gogh museum zou worden ondergebracht. Het museum was toen der tijd nog een rijksmuseum maar werd een zelfstandige stichting waar de schilderijen deel uit maken van de rijkscollectie.

3. Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting is opgericht om het huis waar Anne Frank en haar familie hebben geschuild tijdens de oorlog te behouden. Hier heeft Anne haar dagboek geschreven die na haar dood een belangrijk stuk geschiedenis is geworden. De stichting heeft als doel de idealen en het levensverhaal van Anne Frank naar buiten te brengen. Het Anne Frank huis is een openbaar museum waar te zien is hoe Anne en haar familie hebben geleefd tijdens de oorlog.

4. EYE filmmuseum

Het bijzondere gebouw waar het EYE filmmuseum zich in heeft gevestigd, staat tegenover het centraal station tegen de noordoever van het IJ. Het museum is gewijd aan cinematografie en staat dan ook vol met moderne maar ook oudere stukken filmerfgoed. Het doel van het museum is om de levendige filmcultuur in Nederland te bevorderen. Regelmatig zijn er themaprogramma's maar ook andere activiteiten zoals festivals, theatrale voorstellingen of openluchtvoorstellingen in of rond het museum.

5. Stedelijke Museum Amsterdam

Dit museum staat in het thema van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Ook wordt fotografie en design in het museum opgenomen. De collectie bestaat grotendeels uit kunstwerken van de 20e en 21e eeuw. Vormen zoals Bauhaus, De Stijl, popart en Cobra zijn hier te bezichtigen. In het museum is zowel schilderkunst als prenten, installaties, grafische vormgeving, fotografie en nog meer andere moderne kunstuitingen te zien.

6. NEMO science museum

Het motto van het NEMO science museum in Amsterdam is Hands On! Verboden af te blijven. Het museum staat in het thema van wetenschap en technologie. De collectie bestaat vaak uit experimentele opstellingen waarbij bezoekers zelf een activiteit kunnen ondernemen. Door het zelf uitvoeren, aanraken en nadenken over het experiment leert de bezoeker meer over de onderwerpen natuurkunde, scheikunde, gedragswetenschappen en biologie. 38% van de bezoekers is jonger dan 18 jaar. Het doel van het museum is dan ook om jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en techniek.

7. Nederlands Openluchtmuseum

Dit cultuurhistorische museum in Arnhem bevat een binnen- en buitenmuseum. Het museum geeft het beeld van leven in Nederland door de eeuwen heen weer. In het buitenmuseum zijn onder andere gebouwen zoals oude huizen, boerderijen, molens en werkplaatsen te bezichtigen. Medewerkers van het museum kleden zich volgens de oude kledingdracht en spelen bij de oude gebouwen een rol als inwoner. Het museum in verdeeld in een zestal deelgebieden: dorp, platteland, erven, tuinen, lint en landgoed. Dit museum is het meest bezochte museum buiten Amsterdam en wordt jaarlijks door zo'n 540.000 mensen bezocht.

8. Gemeentemuseum Den Haag

Het als 'Museum voor Moderne kunst' opgerichte museum gaat nu onder de naam gemeentemuseum Den Haag. De vaste collectie van het museum bestaat uit onder andere werken van Mondriaan, Monet, en Picasso. Daarnaast zijn er ook regelmatig tijdelijks tentoonstellingen te zien van andere kunstenaars. Naast de beeldende kunst is er ook een collectie aan kunstnijverheid die bestaat uit werken van porselein, sieraden, mode en muziekinstrumenten.

9. Mauritshuis

Het officieel hetende 'Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis' is gevuld met schilderijen uit de Gouden eeuw. Een van de meest bekende werken in het museum is Het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het Mauritshuis is verdeeld in verschillende zalen die ieder weer een andere collectie tentoonstelt. Zo hebben Rembrandt, Potter en andere kunstenaars ieder een eigen zaal waar hun werken zich bevinden.

10. Hermitage Amsterdam

Het Hermitage museum in Amsterdam bestaat uit een collectie van de diverse museale collecties zoals het Amsterdam Museum en het Hermitage museum in Sint Petersburg. Het museum is in 2009 verplaatst naar een grotere locatie waar het officieel werd geopend door koningin Beatrix. Het Hermitage werd al snel na de opening druk bezocht en werd daarmee een van de topattracties in Amsterdam.

Naast deze top 10 heeft Nederland nog veel meer bijzondere kunst, historische of wetenschappelijke musea die het bezoeken de moeite waard zijn.